fbpx
Sfaturi pentru a gestiona stresul si anxietatea in timpul pandemiei COVID-19
2021-06-11

Intr-o perioada in care viata asa cum o stiam odinioara este complet schimbata, iar interactiunile fizice sunt limitate, este mai important ca niciodata sa te mentii activ!
O forma sau alta de exercitiu fizic este un mod usor si liber de a-ti imbunatati atat sanatatea mentala, cat si pe cea fizica, iar acum este momentul ideal sa incerci o activitate noua.

Daca lucrezi sau inveti de acasa, sau daca nu lucrezi deloc in aceasta perioada, nu vei face nici macar miscarea fizica ocazionala de care ai parte intr-o zi normala de lucru atunci cand te deplasezi la birou si inapoi, sau la scoala. Iar daca esti genul de persoana careia ii place sa faca sport in grup, orele la care mergeai sau sporturile de echipa pe care le practicai pana nu demult nu mai sunt o optiune, cel putin pentru moment.

Cand adaugi toate cele de mai sus la un nivel de anxietate mai mare decat in mod normal, vei incepe sa vezi de ce pana si o intindere simpla pe care o faci in living te poate ajuta in mod real in aceasta perioada! Activitatea fizica iti ajuta corpul si mintea in multe moduri, insa pe cele mai mai importante dintre acestea le vei regasi mai jos.

Principalele beneficii ale sportului

  •  Sportul elibereaza substantele chimice din creier, asa cum sunt serotonina si endorfinele, excelente pentru o stare de spirit imbunatatita.
  •  Sportul iti poate aduce un somn mai calitativ si iti poate conferi mai multa energie.
  •  Miscarea fizica te ajuta sa ameliorezi tensiunea la nivelul umerilor si gatului, care vine adesea la pachet cu stresul si anxietatea.
  •  Sportul te face sa simti ca realizezi ceva important.
  •  Exercitiile regulate te ajuta sa reduci riscul aparitiei unor probleme serioase de sanatate, asa cum sunt diabetul de tip 2, bolile de inima si accidentele vasculare.
  •  Sportul te ajuta sa iti gestionezi greutatea si, in plus, atunci cand faci sport ai tendinta sa te orientezi si catre o dieta mai sanatoasa.
  •  Si in final, dar in mod cert nu pe ultimul loc ca importanta – mai ales in situatia actuala – activitatea fizica regulata este excelenta pentru sustinerea sistemului imunitar.

Daca nu ai mai facut sport pana acum si te afli abia la inceput de drum, sau daca te simti putin pierdut din pricina faptului ca modul tau obisnuit de a te mentine in forma nu este posibil in acest moment, iata cateva idei care sa te ajute sa treci la treaba!

Sportul in plina pandemie

Antrenamentele online. Pe YouTube exista o multime de exercitii gratuite, pe care le poti incerca, indiferent de nivelul de pregatire fizica pe care il ai sau de dimensiunea sufrageriei tale, incepand de la yoga si antrenamente de forta, pana la Pilates, antrenamente HIIT si multe altele.

Sedintele virtuale. Antrenorii personali, instructorii de dans si alti profesionisti calificati din domeniul fitnessului s-au adaptat foarte repede la vremurile pe care le traversam, mutandu-si clasele in online. Astfel, te poti alatura unei clase virtuale si sa ai parte atat de sport, cat si de beneficiile conexiunilor sociale.

Fa sport freestyle. Daca o rutina bine structurata nu este stilul tau, fii creativ si construieste-ti propriul antrenament – in loc de greutati foloseste obiecte din casa, precum sticle cu apa sau conserve de alimente, alearga sau mergi pe loc timp de 30 de secunde, fa sarituri, planse, abdomene, flotari sau chiar sarituri burpee. Practic, tot ce se poate pentru a-ti accelera putin pulsul!

Iesi afara singur daca poti. Mersul pe jos, mersul pe bicicleta si alergatul sunt activitati individuale excelente si sigure, pe care le poti face daca te simti bine si nu esti in auto-izolare. Sugestia specialistilor este sa iesi dimineata devreme sau seara tarziu, si sa eviti strazile si zonele publice cu trafic pietonal mai intens, pentru a reduce la minim riscurile de a te intalni cu alti sportivi. Nu uita sa iei cu tine un dezinfectant pentru maini care sa contina cel putin 60% alcool si sa mentii o distanta de cel putin 1.5 metri de alte persoane.

Spala-te bine pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, atunci cand revii acasa.

Cateva ponturi inainte de a incepe

Daca esti nou in lumea sportului, este recomandabil sa incepi treptat. Incearca 10 minute de yoga sau de mers pe jos zilnic, dupa care poti creste din acest punct.
Chiar si 10 minute de miscare pe zi iti pot ajuta corpul si mintea sa se simta libere.

Incurajeaza-i pe cei dragi, alaturi de care stii ca este sigur sa petreci timp in aceasta perioada, sa isi ia si ei cateva momente pentru a avea grija de corpul lor.
Si nu uita, daca nu te simti bine, urmeaza sfaturile profesionistilor din domeniul sanitar, inclusiv cele referitoare la odihna atat de necesara.

Este vital sa punem sanatatea si siguranta noastra si a familiilor noastre pe primul loc, avand astfel grija si de sanatatea prietenilor si a comunitatii.

De asemenea, va aducem la cunostinta despre proiectul ” Nu ești singur!”- Proiect de consiliere/terapie online gratuită oferită Comunității Române din Irlanda. Centrul Together-Razem cu sediul în Cork, în colaborare cu Comunitatea Românilor din Cork, a lansat o nouă inițiativă de consiliere online, care își propune să sprijine comunitățile  românești  și poloneze din Irlanda, intitulată “Nu ești singur”.

Proiectul, finanțat de Gambling Awareness Trust, oferă servicii de consiliere gratuite migranților polonezi și români care se luptă cu dependența de alcool și jocuri de noroc, și familiilor acestora care nu pot beneficia de serviciile convenționale de consiliere disponibile în Irlanda din cauza barierelor lingvistice.Proiectul nu se limitează însă doar la dependențe, ci se extinde și la alte dificultăți precum depresie, anxietate, criză familială, codependență, motivație scăzută, stres.

Ca parte a inițiativei “Nu ești singur”, centrul Together-Razem oferă tuturor românilor care trăiesc în Irlanda:

•       Un număr de 6 ședințe de Consiliere online gratuită, în limba română.

                        •       Articole de sensibilizare cu privire la dependențe, sprijin familial și problema sănătății mintale în limba română

      •       Scurte filmulețe despre problemele de sănătate mintală în limba română.

Consilierea gratuită în limba română se desfășoară online, vineri și sâmbătă seara în intervalul orar 17:00 – 20:00. Programările pot fi rezervate prin intermediul site-ului together-razem.org la urmatoarele link-uri:

Free counselling session – Centrum Together-Razem

https://together-razem.org/pl/nu-esti-singur/

Psihoterapeutul Centrului Together Razem este Maria Plămadă, membru activ al mediului asociativ și religios (Biserica Ortodoxă Română) a comunității române din Irlanda.

Maria Plamada are un-BA Hons în consiliere și psihoterapie (iulie 2013), acordat de Irish College of Humanities and Applied Sciences, Limerick, Irlanda. De asemenea, a obținut o diplomă în sociologie (cercetare socială) la Universitatea din Limerick (august 2011) alături de cursuri de scurtă durată, în fiecare an, ca parte a dezvoltării profesionale continue, necesare în profesia de Consilier / Terapeut.  Maria este membru pre-acreditat al NAPCP (Asociația Națională de Consiliere și Psihoterapie) – NAPCP | National Association for Professional Counselling and Psychotherapy Ireland

 Prezentare video, Maria Plămadă: